PE 22 FEBRUARIE S-A LANSAT CONCURSUL DE ARHITECTURĂ DIN CADRUL EVENIMENTULUI Bienala [arhitectura.6]
Bienala [arhitectura.6] este un proiect cultural organizat în parteneriat de trei filiale ale Ordinului Arhitecților din România care se desfășoară în 6 județe din inima țării.
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Cea de-a 7-a ediție se desfășoară în perioada februarie – noiembrie 2024 având ca temă centrală HUMAN ± NATURE.
Formatul evenimentului propune îmbogățirea și consolidarea expoziției-concurs de tip Bienală, prin integrarea acesteia într-o serie de evenimente menite să promoveze importanța arhitecturii și să consolideze rolul arhitectului în comunitate.
“Lăsăm în urmă un impact durabil asupra comunității.“
Evenimentul consacrat al Bienalei [arhitectura.6] este expoziția-concurs de arhitectură și premierea lucrărilor selectate de un juriu format din personalități recunoscute, atât din breasla arhitecților, cât și din afara acesteia.
Scopul acestei expoziții-concurs este promovarea arhitecturii de calitate și generarea de discuții critice despre arhitectura recent construită prin încurajarea colaborării, a creativității și a responsabilității față de mediu.
Ne propunem ca evenimentul să devină prilejul deschiderii acestor discuții către publicul larg și să catalizeze promovarea arhitecților în societate. În spiritul acestei deschideri, în acest an, pentru fiecare categorie din concurs va fi acordat un premiu care va fi oferit în funcție de votul publicului larg care va putea vota printr-un canal din mediul online.
Nu doar o expoziție, ci și un spațiu de interacțiune și creativitate, care ne invită să ne implicăm activ și să ne exprimăm liber în raport cu tema Bienalei.
Evenimentul se lansează cu un concurs de arhitectură prin care căutăm proiecte recente, dezvoltate în armonie cu contextul, care au fost finalizate în ultimii doi ani și care se încadrează la una dintre cele 8 secțiuni prezentate în regulament.
● Cum arată mediul construit în care vrem să trăim?
● Cum putem să-l proiectăm și să-l realizăm în armonie cu natura?
● Cum putem să ne exprimăm creativitatea și să colaborăm pentru a face față crizei climatice?
Acestea sunt întrebările pe care le ridică tema acestei ediții a Bienalei [arhitectura.6]
Un eveniment care își propune să inspire o schimbare de paradigmă în domeniul arhitecturii. Inspirată din soluții sustenabile, Bienala își invită participanții să exploreze posibilitățile oferite de arhitectura regională, ca exemplu de durabilitate și echitate. Concursurile secundare, deschise pentru arhitecți stagiari și tineri, încurajează inovația, relația om-natură și abordările tehnologice. Prin premiile acordate de votul publicului larg, se vor reuni comunitățile în mijlocul transformării.
Calendarul concursului de arhitectură:
Lansarea concursului 22 februarie
Predare etapa I 19 aprilie
Anunțarea proiectelor selecționate 30 aprilie
Predare etapa II 31 mai
Kitul pentru participarea la concursul de arhitectură se poate descarca de pe site-ul evenimentului https://arhitectura6.ro/.
Bienala Arhitectura.6, un eveniment care își propune să inspire o schimbare de paradigmă în domeniul arhitecturii și să lase în urmă un impact durabil asupra comunităților. Aducem laolaltă experți și artiști locali, parteneri și colaboratori, care prin implicare interdisciplinară fac trecerea de la cuvinte la fapte.
Pe parcursul a 9 săptămâni bienala va organiza în 9 orașe din 6 județe prezentări, expoziții, concursuri și ateliere: Brașov, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Reghin, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni. Va fi o călătorie prin inima țării, prin care aducem evenimentele noastre în comunități cheie ale regiunii.
De asemenea, prin parteneri, se va deschide un spațiu de interacțiune și creativitate care invită la implicare activă și exprimare liberă în raport cu tema bienalei. Această ediție depășește convențiile clasice ale unei expoziții transformându-se într-un organism dinamic și creativ.
Acum, nu doar privim, ci facem un apel la interacțiune.